Barcelona är en av Europas hetaste kultur och nöjesstäder. Halsbrytande arkitektur blandas med katalanska traditioner. Dånande techno varvas med mångtusenårig historia. Formel 1 och europeisk toppfotboll möter konstmuseer och finkultur.Åk å sightseeing i Barcelona med google maps
Visa större karta

Barcelona blandar, kuperar och upphäver gränser. Upp kommer medeltiden, palmkantade avenyer, och byggnader som närmar sig Alice i Underlandet. I dag är Barcelona en tolerant framtidsstad med guldkant. Framåtskridande. Fast samtidigt klädd i kultur och njutningar. Rioja och eldfängda vitlöksräkor samsas med festivaler, ny konst och stojiga upptåg på La Rambla. Shopping på förmiddagen, havsstrand på dagen, punk eller champagnehink på kvällen. Allt är möjligt. Guide Vagabond Foto Spanska turistbyrån

Snabbfakta Barcelona

Antal invånare 1,5 miljoner

Valuta 1 euro = cirka 11 kronor

Landsnummer 34

Religion i Spanien 90 procent katoliker

Statsskick i Spanien monarki

Tidsskillnad ingen

Officiellt språk spanska, katalanska

TIPS:
2 x Musik­festival

1 Gitarrgubbar

En del flamenco, men också andra musikstilar som exempelvis jazz representeras på Festival de Guitarra, http://www.theproject.es. Konsert­serien med sex­strängs­­konstnärer bjuder i vår på världskändisar som John McLaughlin (6 maj) och Paco de Lucia (20 juni).
Tips: En annan gitarrfarbror, bluesgitarristen John Mayall uppträder på Palau de la Musica Catalana 27 maj.

2 Vårljud vid vattnet

Primavera Sound, http://www.primaverasound.com, går av stapeln på Parc del Fòrum norr om Barcelona, nära stranden. En spännande alternativmusikfestival som växt i popularitet de senaste åren. 27–29 maj spelar hippa nykomlingar som The XX och Yeasayer tillsammans med rutinerade gamlingar som Tortoise, Superchunk och Shellac.
Tips: Är du sugen på mer av samma dos och har gott om tid stannar du kvar i Barcelona till den 17 juni då legen­dariska elektronikafestivalen Sónar drar igång. I år med dragplåster som Air och LCD Soundsystem.

Vårtecken: Bad på Barceloneta

De flesta spanjorer hoppar inte i spat förrän tidigast augusti. Men redan tidig vår kryllar det av folk längs Barcelonas stadsplaya, och för en nordbo är det definitivt dräglig vattentemperatur för ett dopp.

Vårweekend i Barcelona


Flyg till Barcelona:
Ryanair flyger från Skavsta till Girona, 10 mil från staden. Vanliga reguljärflyg landar på Barcelonas flygplats, som ligger en mil från city. Från Arlanda flyger bland annat Spanair och Norwegian direkt. Från Köpenhamn flyger även Transavia.
Transfer i Barcelona: Från Girona: flygbuss, tar drygt 70 minuter, kostar 12 euro. Från Barcelonas flygplats: Flygbuss, tåg och taxi tar unge­fär lika lång tid, det vill säga drygt 30 minuter. Tåg kostar 2,60 euro, taxi cirka 20 euro och uppåt, buss 3,90 euro.
Mer om vad som händer: http://www.barcelonaturisme.com.


Du kanske gillar detta?