-Tatueringar som kroppsutsmyckning genom tiderna

Tatueringar har praktiserats historiskt i en mängd olika kulturer, för en mängd olika skäl. Tatueringar är ofta mer än bara varumärken, bilder, symboler eller former färg på huden. I vissa kulturer innebar dessa symboler rättigheter att passera över viss landområden, i andra hade de varumärken som status eller rang. På andra håll har de använts som dekorationer för att markera tapperhet, löften om kärlek, eller fertilitet, som amuletter och som talismaner.
För moderna västerländska ungdomar, har tatueringar varit ett sätt att göra uppror mot auktoritära regler eller för att få acceptans inom sociala grupper.


Tatueringar har praktiserats historiskt i en mängd olika kulturer, för en mängd olika skäl. Tatueringar är ofta mer än bara varumärken, bilder, symboler eller former färg på huden. I vissa kulturer innebar dessa symboler rättigheter att passera över viss landområden, i andra hade de varumärken som status eller rang. På andra håll har de använts som dekorationer för att markera tapperhet, löften om kärlek, eller fertilitet, som amuletter och som talismaner. För moderna västerländska ungdomar, har tatueringar varit ett sätt att göra uppror mot auktoritära regler eller för att få acceptans inom sociala grupper.

Tatueringar har också använts för mer olycksbådande syften, såsom att identifiera bäraren som egendom i en eller annan form. Till exempel var judar tatuerade med nummer under Förintelsen, afroamerikanska slavar ibland tatuerade för att identifiera sina ägare, fångar har ofta fått tatuerade nummer. Vid andra tider och platser har tatueringar haft ett medicinskt ändamål, att dölja ärr eller andra hud problem. De har även används som ett medel att ha permanent kosmetika i ögonen eller på läpparna.

Metoderna för tillämpningen av tatueringar har också varierat i hög grad, från rena knivskräningar ifyllda med aska, till målning av mönster direkt på huden. Idag finns mer hygieniska tatueringsredskap och massor av kompetenta tatuerare världen över. Bl.a. har Miami Inks tatueringsstudio i Miami haft en egen dokumentärserie.


Du kanske gillar detta?